Wat is hoogsensitiviteit?

HSP staat voor High Sensitive Person (hoogsensitief persoon) en is ontdekt door Elaine Aron. In 1996 deed Elaine Aron onderzoek naar hoogsensitiviteit. In haar onderzoek vond ze dat 20 procent van de mensen hoogsensitief is. Als je hoogsensitief bent, is je zenuwstelsel gevoeliger voor prikkels. Dit betekent dat je sneller gevaar ziet. Hierdoor denk je veel meer na. Ook kan het zijn dat je vaak zoekt naar oplossingen voor problemen. Daarnaast is de kans groot dat jouw zintuigen (een of misschien wel allemaal) heel goed zijn ontwikkeld. Tot je zintuigen horen: horen, zien, voelen, ruiken, proeven en intuïtie. 
Hoogsensitiviteit is erfelijk. De kans is dus heel erg groot dat er in jouw familie meer mensen zijn die net als jij hoogsensitief zijn!

 

Karaktereigenschap

In de dierenwereld zijn er in elk soort ook een aantal dieren te vinden die gevoeliger zijn. Denk maar aan een kudde paarden. Er zullen er altijd een paar zijn die meteen reageren op geluid. Wanneer zij gevaar opmerken, kunnen zij de anderen in veiligheid brengen. Dit is nodig zodat de soort kan overleven. Dit geldt dus ook voor ons mensen. Hoogsensitiviteit is een onderdeel van jou en dus een karaktereigenschap. 

 

Verschillende soorten sensitiviteit 

Hoe sensitief je bent verschilt per persoon. Verschillende soorten van sensitiviteit zijn: 

  • Lichamelijk (Denk bijvoorbeeld aan het heel goed kunnen horen van geluiden, het voelen van etiketten op je huid of het kriebelen van een wollen trui of het heel goed kunnen proeven van verschillende smaken.)
  • Emotioneel (Denk hierbij aan het niet tegen drukte kunnen, emoties van anderen voelen en nadenken over dingen die onrechtvaardig zijn.)
  • Intuïtief (Denk aan het aanvoelen wanneer mensen ruzie hebben gehad, voelen wanneer iemand ergens mee zit en van te voren al weten wat er gaat gebeuren zonder dat je daar een verklaring voor hebt.)
  • Gevoelig zijn voor iets nieuws (Denk bijvoorbeeld aan het lastig vinden wanneer iemand op je vingers meekijkt of je overhoort, nieuwe situaties heel spannend vinden of je overrompeld voelen door alle nieuwe dingen.)

Het hoeft niet zo te zijn dat je al deze kenmerken hebt. Je kunt ook hoogsensitief zijn als je bijvoorbeeld een heel gevoelig lichaam hebt. 

 

Overprikkeling 

Doordat je zenuwstelsel gevoeliger is dan bij 80 procent van de bevolking, zul jij anders reageren op prikkels. Zo kan het zo zijn dat je na een dag school helemaal uitgeput bent en bij moet komen. Afspreken met vrienden is op dat moment helemaal niet fijn! Ook kan het zijn dat je niet van harde muziek houdt en dus liever niet meegaat naar een feestje. Doordat je gevoeliger bent dan de meeste mensen, raak je sneller overprikkelt. Je moet dus op een andere manier voor jezelf zorgen! Tips en trucs hiervoor vind je in de video's. 

 

School en overprikkeling 

Op veel scholen wordt er steeds meer gewerkt door middel van projecten. Hierdoor moet er veel worden overlegd en samengewerkt. In de klas is het hierdoor bijna nooit meer stil. Iedereen kletst. Het gevolg is dat je hierdoor heel veel last kunt hebben van alle prikkels. (De stemmen van alle kinderen, emoties, sfeer, etc.) Doordat je zoveel prikkels te verwerken krijgt, kan dit ervoor zorgen dat je overbelast raakt. Hierdoor kun je een overvol hoofd krijgen, lichamelijke klachten of een slecht humeur. 

 

Sfeer 

Doordat je een groter empathisch vermogen bezit (je kunt meevoelen met anderen), ben je gevoeliger voor sfeer. Dit betekent dat als je een prettige klas hebt, je je veilig voelt. Wanneer er echter wordt gepest, voel je je sneller onveilig. Dit kan betekenen dat je minder goed kan functioneren. Doordat je je niet veilig voelt, kun je je terug trekken. Dit kan er voor zorgen dat mensen jou verlegen, introvert en soms misschien zelfs wel autistisch vinden. Niet is echter minder waar! 

 

Hoogsensitief en druk 

Sommige jongeren kunnen juist heel erg druk worden van overprikkeling. Dit komt doordat je mee beweegt met de omgevingsprikkels. Zelf rust vinden om je te concentreren is dan erg moeilijk! Wanneer het bijvoorbeeld erg druk is in jouw klas, kan dit ervoor zorgen dat jij alleen maar heel druk kunt zijn en nooit aan het maken van je opdrachten toe komt. 

 

Tot slot: wat belangrijk is om te leren, is hoe je de prikkels kunt filteren om jezelf te beschermen. Jouw gevoeligheid maakt jou uniek. Dit betekent dat je het ook in kunt gaan zetten in plaats van te onderdrukken. Wil je weten hoe je dit het beste kunt doen? Lees dan eens de verhalen van anderen jongeren en bekijk onze video's. 

 

Wil je weten of je zelf hoogsensitief bent doe dan hier de test.