Voeding

Het kan voor jou heel belangrijk zijn om goed op te letten wat je eet en wanneer je eet. Doordat je de hele dag bezig bent met het verwerken van prikkels, kan het zo zijn dat jij meer stresshormonen in je lichaam hebt. Als je gestrest bent, denk je vaak niet aan eten. Terwijl dit dan juist zo belangrijk is. Als je niet op tijd eet, bestaat er namelijk een kans dat je te weinig energie hebt en uit je humeur raakt. Hierdoor kun je je flauw of boos gaan voelen. Dit komt doordat je dan een tekort hebt aan vitamines en mineralen. Regelmatig eten is dus belangrijk. 
Daarnaast bestaat de kans dat je snel een dip hebt in je suikerspiegel. Je voelt je dan bijvoorbeeld flauw, moe, kunt niet meer goed denken, hebt een slecht humeur en je kunt je kwetsbaar voelen. Belangrijk is om gezond en voldoende te eten op een dag. Zorg dus dat je 's ochtends ontbijt en genoeg eten inpakt om de schooldag door te komen. 

 

Wat dus belangrijk is, is dat je rustig en met regelmaat eet. Zo kun je je voedsel beter verteren en heb je minder snel kans dat je vervelende darmkrampen krijgt. 

Zorg dat je altijd een gezond tussendoortje bij de hand hebt. Denk bijvoorbeeld aan een stuk fruit, een gezonde reep of iets anders waar jij energie van krijgt (een handje vol noten, een boterham met ei of vegetarische balletjes). Pas op met suikers. Suiker werkt namelijk heel snel weer een hongergevoel op. 

 

Daarnaast kan het zo zijn dat je heel gevoelig reageert op bepaalde voedingsstoffen. Denk aan: Cafeïne, lactose, gluten, cacao en suiker. Door middel van bloedonderzoek kan worden onderzocht of je een voedselallergie hebt. Echter, niet alle allergieën zijn op te sporen. Wanneer je merkt dat je gevoelig bent voor bepaald soort voedsel, kun je dit het beste niet tot zo weinig mogelijk eten. 

 

Tips: 

  • Eet rustig, voldoende en met regelmaat. Dit helpt je lichaam om je suikerspiegel op peil te houden en zorgt dat je voldoende energie hebt. 
  • Zorg dat je altijd een gezond tussendoortje bij je hebt. 
  • Eet gezond: fruit, groente, noten, boterhammen, etc. 
  • Pas op met voedingsstoffen waar je gevoelig voor bent. Het beste is om deze helemaal niet te eten of te vervangen. (Denk bijvoorbeeld aan lactosevrije producten, decafé koffie, etc.). 
  • Drink veel water. Dit helpt om stress uit jouw lijf te spoelen. Ook helpt het wanneer je veel suiker hebt gegeten.