Omgaan met hoogsensitiviteit

Om je te leren hoe je om kunt gaan met hoogsensitiviteit hebben wij een aantal tips voor je op een rij gezet. Kijk welke tips bij jou passen. Hoogsensitiviteit is voor iedereen anders. Dit betekent dat hoe je ermee om kunt gaan ook voor iedereen anders is.  

  1. Wees lief voor jezelf. Ook als dingen even niet gaan zoals jij wilt. Gun jezelf de tijd. 
  2. Maak een eigen plekje voor jezelf. Dit kan bijvoorbeeld je kamer zijn. Zorg ervoor dat het een plekje is waar je helemaal tot rust kan komen. Maak bijvoorbeeld een "niet storen" bordje voor op de deur. Zo kan je aan je ouders en broer(s)/zus(sen) laten zien dat je even tijd voor jezelf nodig hebt. Maak duidelijke afspraken met jouw ouders (en broer(s)/zus(sen)). Zo kun je bijvoorbeeld afspreken dat ze eerst even kloppen en dat ze je het eerste kwartier/uur even met rust laten. Kijk hierin wat jij nodig hebt! Wanneer je voelt dat je overprikkeld raakt, geef je dit even aan. Zo kun je op jouw fijne plekje weer even tot rust komen. 
  3. Draag je lievelingskleren. Als je iets draagt wat je fijn vindt, voel je je vanzelf vaak een stukje beter.
  4. Luister naar je lievelingsmuziek. Muziek zorgt er vaak voor dat je weer rustig wordt. Wanneer je bijvoorbeeld in drukke ruimtes ben zoals een bus of een trein kan het erg helpen om muziek te luisteren. Je hebt speciale noise cancelling (geluid werende) koptelefoons die de prikkelingen van de omgeving verminderen.  
  5. Wees creatief. Dit kan vooral goed helpen als je hoofd helemaal vol zit met piekergedachten. Door een tof project te starten, te gaan schilderen, tekenen of schrijven, denk je even niet aan die nare gedachten. Zo kan je tot rust komen. 
  6. Pieker alleen als het echt helpt. Wanneer je niks aan de situatie kan veranderen, heeft het ook geen zin om te piekeren. Het kan helpen om je gedachten te stoppen door letterlijk stop te zeggen. Daarna kun je de gedachten (denkbeeldig) in een doosje doen, mee laten nemen door een ballon of de zee. Ga dan lekker iets anders doen. Dit kan van alles zijn. Zolang je maar even niet meer piekert! Je zult zien dat de oplossing voor het probleem je vanzelf te binnen schiet als je iets heel anders aan het doen bent. (Het kan ook helpen een piekerdagboek te maken waar je al je gedachten in op kan schrijven.) 
  7. Ga iets doen. Daardoor zul je je vanzelf beter voelen. Als je beweegt, maakt je lichaam stofjes aan waar je blij van wordt! Als je het lastig vind om alleen te gaan sporten, kun je dit ook samen met iemand doen. 
  8. Drink veel water. Water zorgt ervoor dat je stress wegspoelt en het is goed voor je. Dit kan ook erg helpen als je veel suikers hebt gegeten. Door de suiker te verdunnen, heb je er minder last van!
  9. Ga koken. Dit kun je samen doen of alleen. Op deze manier kun je zelf een gerecht kiezen en dus zelf bepalen wat er op tafel komt. Dit is vooral handig als je niet alles lust. Daarnaast ontspant koken en is eten vaak lekkerder als je het zelf hebt klaargemaakt. 
  10. Doe ontspanningsoefeningen. Ontspanning helpt en zorgt ervoor dat je lichaam tot rust komt. 
  11. Let op je ademhaling. Wanneer je je ademhaling tot rust brengt, zal je lichaam ook tot rust komen. Dit kan helpen als je iets spannend vind om te doen. Als je rustig ademt, zal je lijf vanzelf rustiger worden waardoor je bijvoorbeeld makkelijker de presentatie voor de klas kunt doen.
  12. Ga opzoek naar jouw eigen speciale motiverende zin. Dit is een zin die voor jou helpt, je vertrouwen geeft, een fijn gevoel geeft, etc. Voorbeelden zijn: 'Ik vind dit spannend en dat mag ook.' 'Ik hoef niet alles in een keer te kunnen.' 'Leren is proberen.'. Als je het lastig vind om iets te bedenken, bedenk dan wat je tegen je beste vriend(in) zou zeggen? 
  13. Maak een lijstje van dingen die jij echt leuk vindt om te doen. Doe meer van deze dingen en niet de dingen die je doet, omdat andere ze leuk vinden.
  14. Begin elke dag met een liefdevolle zin over jezelf. Voorbeelden kunnen zijn: 'Ik ben goed zoals ik ben.' 'Ik mag mezelf zijn.' 'Ik ben aardig.' Schrijf een zin op een post-it en plak deze bijvoorbeeld op je spiegel. Zo zie je hem elke ochtend. 
  15. Luister naar je lichaam. Ben je moe? Ga dan lekker slapen. Heb je honger? Eet iets gezonds. Heb je behoefte aan rust? Trek je dan even terug. 
  16. Prijs jezelf. Wees trots als je weer iets nieuws hebt geprobeerd of als je risico's hebt genomen. Je zult zien dat dit veel beter werkt dan jezelf te prijzen voor successen. 
  17. Voel wat jij echt wilt. Dit kun je doen door jezelf in een situatie af te vragen wat je tegen je beste vriend(in) zou zeggen? Of wat je hem/haar zou aanraden? Beschouw nu jezelf als beste vriend(in) en volg je eigen goede raad op! Hierbij is het heel belangrijk om lief te blijven voor jezelf. 
  18. Verstop je vaardigheden niet. Je bent mooi zoals jij bent! Laat anderen zien waar jij goed in bent.
  19. Neem iemand mee in nieuwe situaties. Als je iets spannend vind om alleen te doen, zorg dan dat je iemand meeneemt die je vertrouwt en waar jij je op je gemak bij voelt. Zo kun je samen de spannende, nieuwe situatie aangaan. 
  20. Las een pauze in bij overprikkeling. Het kan zo zijn dat alle prikkels je soms een beetje teveel worden op school, tijdens sporten of thuis. Wat dan handig kan zijn, is om even een pauze te nemen. Ga bijvoorbeeld even naar de wc, ga iets halen of loop even weg of trek je terug op een rustige plek. Het is wel handig om even te laten weten dat je weggaat.  
  21. Bedenk wat voor gespreksmaatje/vriend(in) je wilt. Het kan soms lastig zijn om vrienden te maken, omdat je het gevoel hebt dat de meeste mensen hele andere interesses hebben dan jij. Wat kan helpen is om je van te voren af te vragen wat voor gespreksmaatje/vriend(in) je zoekt? Als je op een school of een feestje bent, voel je eerst even hoe jij je voelt. Kijk daarna waar jij je in de ruimte het prettigste/fijnste voelt. Grote kans dat je daar gelijkgestemde vindt.
  22. Schrijf jouw gedachten, dromen, inzichten en gebeurtenissen per dag op. Maak een mooi schrift of dagboek. Hier kun je per dag bijhouden wat er gebeurd is, wat je dacht en voelde. Maar ook de dromen die je had of de dingen die je intuïtie je vertelde (bijvoorbeeld dat je wist dat er iets ging gebeuren zonder dat je daar een duidelijke verklaring voor had.)
  23. Bang zijn gaat over. Weet dat dat deel van jou dat bang is, in bijvoorbeeld een nieuwe situatie, vanzelf weer rustig wordt. Dit gebeurt vaak nadat je gewend bent geraakt aan de prikkels en stimulatie. Gun jezelf dus de tijd!

Uit: Aron, (2013). Hoog Sensitieve Personen. Hoe blijf je overeind als de wereld je overweldigt? Bont, (2013). Hoogsensitiviteit als kracht. Werken met je intuïtie.; Michiels, (2017). De Hoogsensitiviteit Survivalgids.